Hódmezővásárhely

Eifert János életműkiállítása Hódmezővásárhelyen

Eifert János életműkiállítása Hódmezővásárhelyen

Visszapillantás címmel Eifert János fotóművész alkotásaiból nyílt életműkiállítás a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában.

A korábban 237 egyéni és mintegy kétezer csoportos tárlaton szereplő művész újságíróknak úgy fogalmazott, hogy élete legnagyobb és legfontosabb kiállítására készül szülővárosában, melyhez kötődése folyamatos volt. Hozzátette: ahogy a gyerek is szüleinek számol be elsőként élete meghatározó eseményeiről, fontosnak tartotta, hogy első életműkiállítását Hódmezővásárhelyen rendezze meg. Az Alföldi Galéria földszinti termeiben szereplő 150 munka között szerepelnek a klasszikus fotográfiai műfajok közé sorolt porték, emberábrázolások, táj- és városképek, valamint riportfotók is. Ugyanakkor találkozhatnak a nézők a szűken vett fotóművészet esztétikai és technikai keretein túllépő experimentális alkotásokkal is.

 

Eifert János életműkiállítása Hódmezővásárhelyen

 

Eifert János szerint a "képíró" feladata nézni, látni és láttatni, miközben a valóság és a képzelet peremén egyensúlyoz. Napjainkban egyre inkább elmosódnak az egyes művészeti ágak közötti határok, ahogy egyes festőművészek is használnak fényképezőgépet az alkotási folyamat során, ő is alkalmaz archaikus technikákat mondanivalója kifejezéséhez. Folyamatosan kísérletezik, céljai olyan esztétikai keretet adni a képnek, amely fölhívja a figyelmet a lényegre - mondta. Az öt évtizedes pályafutás összegzését adó tárlat anyagában szereplő legrégebbi alkotás az Eifert Jánosnak nemzetközi ismertséget hozó 1971-es Cirkusz című kép, a legfrissebb munka pedig egy néhány hete elkészült montázs.